Βυσσινοκηπος - vissinokipos,gr

A+ A A-

Πώς η τέχνη εξασκεί το μυαλό μας;

  

H τέχνη διευρύνει τους ορίζοντες του νου και εξασκεί το μυαλό.

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, προτρέποντας τους πολίτες να επισκέπτονται εκθέσεις και να συνομιλούν με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Αναμφισβήτητα ο πολιτισμός συντελεί στην εξέλιξη της κοινωνίας μας. Όλοι γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την ιστορία της Μόνα Λίζα, ενώ πάνω κάτω ξέρουμε τα βασικά γνωρίσματα του Πάμπλο Πικάσο.

Μπορεί ωστόσο η επιστήμη να μετρήσει την επίδραση της τέχνης στη ζωή μας;

Η απάντηση είναι «ναι». Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Westminster αποδεικνύει πως το επίπεδο του άγχους των συμμετεχόντων σε μια έκθεση μειώθηκε μετά την επίσκεψη τους στη γκαλερί.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από 35 περίπου λεπτά περιήγησης στο μουσειακό χώρο, η κορτιζόλη στον οργανισμό τους -μια ουσία η οποία ευθύνεται για το στρες- μειώθηκε αισθητά. Πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες προέρχονται από το άγχος, το οποίο προκαλεί απώλεια μνήμης, αδυναμία για συγκέντρωση και πολλά άλλα προβλήματα.

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για την επίδραση της τέχνης στη ζωή μας;

Ο νευροεπιστήμονας Oshin Vartanian από την άλλη, αφού εξέτασε τα συμπεράσματα δεκαπέντε ερευνών, εξήγησε πως συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μας τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τα θετικά συναισθήματα, ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος ασχολείται με την τέχνη ακόμα και αν δεν την κατανοεί σε βάθος.

Άλλωστε για να απολαύσει κανείς μια έκθεση ζωγραφικής για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο πολιτισμικών σπουδών.

Η ενασχόληση με την τέχνη δεν σχετίζεται ωστόσο μόνο με τα επίπεδα του άγχους.

Με βάση τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2014, τα άτομα είναι πιο ανθεκτικά στον πόνο όταν ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Τα μέλη της μίας ομάδας που συμμετείχαν σε ένα πείραμα παρακολούθησαν μαθήματα από καλλιτέχνες, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν μόνοι τους μικρά σχέδια προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Οι συμμετέχοντες στην άλλη ομάδα επικεντρώθηκαν στη συζήτηση εντός της τάξης σχετικά με την τέχνη. Έπειτα από δέκα περίπου εβδομάδες αποδείχθηκε πως τα άτομα που πόνταραν στην αναπαραγωγή της τέχνης επωφελήθηκαν περισσότερο, καθώς πλέον σκέφτονταν διαφορετικά, ενώ βελτίωση σημειώθηκε τόσο στη μνήμη όσο και στην ψυχολογία τους.

Ανάλογα είναι τα πορίσματα και για τη συμβολή της μουσικής στον άνθρωπο.

 Μελέτες που έγιναν σε μουσικούς με μαγνητική τομογραφία έδειξαν ότι στον κροταφικό λοβό -το μέρος που είναι υπεύθυνο για την προφορική μνήμη- είναι μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν έχει σημασία ποιο όργανο μαθαίνουν τα παιδιά όσον αφορά τη βελτίωση της μνήμης. Είναι η διαδικασία της μουσικής εκπαίδευσης που είναι ευεργετική για τη μνήμη. Το φαινόμενο αυτό δηλαδή της ανάπτυξης και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου όταν υπάρχει μια μορφή εκπαίδευσης, μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβες του εγκέφαλου μετά από κάποιο νόσημα ή τραυματισμό.

 

 

i-texni-eksaskei-to-myalo-mas-2.jpg

 

 mialo texnh

pos-i-texni-eksaskei-to-myalo-mas-1.png

 

Ο Λαγουδένιος στην κορυφή της Πίνδου!

Καλοκαιράκι…

Οι πλατείες των χωριών γεμίζουν με παιδικές φωνές μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Λαγουδένιος ξεκουράζεται πίνοντας τον καροτοχυμό του στην αυλή του Βυσσινόκηπου.

Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο.

Μα πως είναι δυνατόν να φτάσει τόσο ψηλά, στην κορυφή της Πίνδου!

Κι όμως, ο φιλοπρόοδος σύλλογος Μηλιωτών Ιωαννίνων <<Οι Μέρανοι>> έχει σχέδια γι’ αυτό το καλοκαίρι! Σε συνεργασία με την Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου θα παρουσιάσει την παράσταση <<Ο μωβ κούκος>>.

Καιρός να γνωρίσετε από κοντά τον Λαγουδένιο και την παρέα του!

Σας περιμένουμε με χαρά την Παρασκευή 16 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του σχολείου στις 20:30.

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

 

Ο Τζίμης ο μωβ κούκος, έχει χτίσει τη φωλιά του πάνω από το σπίτι του παππού. Ο παππούς είναι ξεχασιάρης όμως πάντα θυμάται να διαβάσει την εφημερίδα του και να ταΐσει τον Τζίμη.

Ένα πρωινό ο παππούς βρίσκει τη φωλιά γκρεμισμένη..

Ο Τζίμης άφαντος...

Ο Λαγουδένιος τον ψάχνει παντού...

Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι ο Τζίμης βρίσκει αγάπη και φιλοξενία σε ένα άλλο μέρος, το Μπουφοχώρι.

Μια παράσταση για την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στην παράσταση παίζουν 7 κούκλες ( άμεσου χειρισμού, muppet, σώματος, μαρότες και γαντόκουκλες)

Διάρκεια : 50'

Κατάλληλη για όλη την οικογένεια.

 https://www.youtube.com/watch?v=QADokjLyyP0

 

Συντελεστές:
Σύλληψη/σκηνοθεσία: Εβίτα Αγγέλη

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννα Νότη

Μουσική σύνθεση: Ειρήνη Αγγέλη,Santiago Noriega

Σκηνικά: Μάλα Αργυροπούλου

Ειδικές κατασκευές&κουστούμια: Βυσσινόκηπος 

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζήκος

Βίντεo: Άκης Φωτίου

Αφίσα: Ratoon Buro- Λένα Πραμαντιώτη

 

  

 

Μαθήματα Ζωγραφικής με τον Πέτρο Λαρδά

.
Οι μαθητές του Βυσσινόκηπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επιλεγμένους πίνακες ζωγραφικής του Πέτρου Λαρδά, να ακούσουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε έργο τέχνης και στο τέλος να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τον δικό τους πίνακα ζωγραφικής!

 

 
Βιογραφικό σημείωμα

Ρόδιος στην καταγωγή ο Πέτρος Λαρδάς γεννήθηκε στο νησί Λειψοί ∆ωδεκανήσου το 1951. Κατ
οικεί μόνιμα στα Γιάννινα. 
Από μικρή ηλικία στην Κάλυµνο και µετά στην Αθήνα ασχολήθηκε µε τη μουσική και τη ζωγραφική. Κατά την περίοδο των σπουδών του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ασχολείται επαγγελµατικά µε τη μουσική, τη δημοσιογραφία, τη ζωγραφική και ερασιτεχνικά µε τη διακόσμηση, το σενάριο και τη σκηνογραφία.


Αρχίζει να εκθέτει έργα του από το 1974 στην Κύμη Ευβοίας, στη Μύκονο και στην Αθήνα. Τον Μάη του 1977 πραγ
ματοποιεί την 3η Ατομική του Έκθεση στο Πολιτιστικό Τμήμα του Παντείου και στη συνέχεια πηγαίνει στη Ρόδο όπου εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Εκεί µε άλλους καλλιτέχνες δημιουργούν το Σύλλογο «Εικαστικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας ∆ωδεκανήσου» του οποίου υπήρξε πρόεδρος.

Συνεχίζει να εκθέτει έργα του σε εκθέσεις στο εξωτερικό (∆ανία, Αγγλία) αλλά και στην Ελλάδα. Από τις πιο πρόσφατες συμμετοχές του, η 13η ατομική του έκθεση στη Μεγάλη Ροτόντα του Μνημείου των Πηγών Καλλιθέας Ρόδου µε τίτλο «Θάλασσες και Μουσικοί του δρόμου».

Από το 2011 έχει μόνιμη έκθεση στην Παλιά Πόλη της Ρόδου στην Rhodes Gallery – Greek Gold, Kasiotis www.rhodesgallery.gr.
Η μέχρι τώρα δουλειά του ξεπερνά τα 2.500 έργα (σε λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες, παστέλ, μολύβι, κρύα σμάλτα). Πολλά από αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο Πνευματικό Κέντρο του ∆ήμου Ιωαννιτών, στη ∆ημοτική Πινακοθήκη Ρόδου καθώς επίσης και σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλία, περιοδικών, καρτ ποστάλ και μουσικών CDs.Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα: Ενδεικτικά: 
Σε μόνιμο εκθετήριο στην Κύμη Ευβοίας, 1974. Σε μόνιμο εκθετήριο στα «Τρία Πηγάδια» της Μυκόνου, 1975. Πολιτιστικό Τμήμα Παντείου, 1977. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ρόδου, 1979. Loughton Essex, Αγγλία με θέμα «Αναζητήσεις», 1981. Στην Ροδιακή Έπαυλη του Δήμου Ρόδου για τον εορτασμό των 2.400 χρόνων της πόλης της Ρόδου, 1992. Αρχοντικό Πυρσινέλλα στα πλαίσια των ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ 1994, Δήμος Ιωαννιτών, 1994. Στο μνημείο Πηγές Καλλιθέας, Ρόδος, με θέμα «Εικαστικές Ενότητες», 2007. Στον πολυχώρο «Θυμωμένο Πορτραίτο», Ιωάννινα, 2008. 


Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) Ενδεικτικά: 
Βελιγράδι-Σερβία, «Μέρες Πολιτισμού- Ειρήνης-Αλληλεγγύης-Μνήμης», 1994. 
Ροδιακή Έπαυλη για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μαζί με τους ζωγράφους Μ. Αναστασιάδη και Ν. Κολή, 1998. Στέγη Ηπειρωτικών Γραμμάτων και Τεχνών, Ισόγεια αίθουσα Δημαρχείου, Ιωάννινα, 1998. «Αρχαία Δωδώνη», Πνευματικού Κέντρου ΔΩΔΩΝΑΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 2000. Πανελλήνια έκθεση της ΟΤΟΕ, Γκάζι, Αθήνα, 2004. Πανελλαδική ΟΤΟΕ, Στοά Σπυρομίλιου στο City Link, Αθήνα, 2008.


Συμπόσια:
«Ιχθείς» -Πινακοθήκη Αβέρωφ-Μέτσοβο. Πολιτιστικό Συνέδριο ΟΤΟΕ (Καλαμάτα). Πολιτιστικό Συνέδριο ΟΤΟΕ (Ιωάννινα). 


Συλλογές, Μουσεία, Πινακοθήκες που βρίσκονται τα έργα του καλλιτέχνη:
Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.


Βραβεία - Διακρίσεις:
Τιμητικό Δίπλωμα: Βελιγράδι-Σερβία, «Μέρες Πολιτισμού- Ειρήνης-Αλληλεγγύης-Μνήμης», 1994. Πανελλήνια Έκθεση ΕΤΕ, Μέγαρο Μελά 1997. Ροδιακή Έπαυλη για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μαζί με τους ζωγράφους Μ. Αναστασιάδη και Ν. Κολή, 1998. 
3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής ΟΤΟΕ, Μέγαρο Μουσικής, 2005.Παρουσιάσεις-κριτικές που αφορούν το έργο του καλλιτέχνη και έχουν δημοσιευθεί: Στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, εκδ. Μέλισσα, τομ. 2, 1999, σ. 390 Στις μονογραφίες: Σ. Παππά «Παμβώτις», 2001, σ. 63, 77, 79 Χ. Τέτση, Οι Ηπειρώτες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, 2003, σ. 217-218 


Σε εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού με επανειλημμένα δημοσιεύματα. Ενδεικτικά αναφέρονται: εφημερίδα «Ροδιακή», «Πρωινός Λόγος», «Νέοι Αγώνες», «Ηπειρωτικός Αγών», «Ήπειρος» και «Sjoellands Tidende» στη Δανία κ.α. Στα περιοδικά: «Ηπειρωτική Εστία», «ΔΩΔΕΚΑ», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», «Ο κόσμος της Εθνικής», «Η ΤΡΑΠΕΖΑ» κ.α.


Τοποθετήσεις έργων σε δημόσιους χώρους: Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου Κτήριο ΟΤΟΕ-Αίθουσα Συνεδριάσεων (Σίνα), Αθήνα ΔΕΥΑΙ 
Εικαστικό εργαστήρι ΠΚΔΙ


Λοιπές πληροφορίες: www.myspace.com/painting_of_Petros_Lardas Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών (Μέλισσα).

Παραστάσεις Κουκλοθέατρου

Η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου έχει ξεκινήσει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε χωριά και πόλεις!

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάζουμε αυτό το καλοκαίρι είναι:

  1. Ο μωβ κούκος, της Εβίτας Αγγέλη
  2. Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο, του Τζιάννι Ροντάρι

Τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της περιοδείας είναι:

  1. Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά, για παιδιά από 6 ετών.
  2. Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά , για ενήλικες.
  3. Εργαστήρι εμψύχωσης κούκλας, για  εφήβους από 15 ετών και ενήλικες

Επικοινωνήστε μαζί για οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλέφωνα 2651 400667 & 6977238367

 

 

 

Όταν το Κουκλοθέατρο συνάντησε το θεατρικό παιχνίδι...!!

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες που αγαπούν τα παιδιά, που τις έχουν ακούσει πολλές φορές από διαφορετικά στόματα και όμως κάθε φορά η αγωνία και το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος..

Τι γίνεται όμως όταν το τέλος δεν είναι πάντα το ίδιο;

Όταν μπορούν τα παιδιά να αποφασίσουν για την τύχη των ηρώων; 

Όταν σηκώνονται από τις θέσεις τους και γίνονται ενεργοί θεατές;

 

 

 

Βυσσινόκηπος - vissinokipos.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση : Βεργίνας κ Πανταζίδη Ιωάννινα 45221

Τηλ : 2651400667

Email : info@vissinokipos.gr

   

Facebook

Που θα μας βρείτε